Leer uit Cyprus

De achtergrond van het leer dat ik gebruik en in de verkoop heb. Het leer is afkomstig van geiten en schapen. De gelooide huiden zijn een bij-product van de vleesindustrie. In tegenstelling tot de Nederlandse situatie lopen de geiten en schapen hun gehele leven in de vrije natuur, bossen en heuvels. Mijn leverancier heeft een klein éénmansbedrijf. Het leer wordt gelooid met onder andere driewaardig chroom, niet het toxische zeswaardige chroom. De huiden komen naar Nederland (ik haal ze op of ze worden verstuurd) en zijn direct geschikt om op te ecoprinten. De huiden zijn wit van kleur.

De leerfabriek in Cyprus

Omdat de geiten en schapen van verschillende grootte zijn hebben de huiden allen andere afmetingen. De prijs wordt bepaald afhankelijk van het aantal square foot. De grootte varieert voor de geiten van ongeveer 6 tot 14 square foot. Dat is 0.55 tot 1.30 vierkante meter. De prijs bedraagt op 1 januari 2023 4.50 Euro per square foot (zonder verzendkosten binnen NL of naar BE). Schapenhuiden zijn wat kleiner en ook wat dunner. Beginnende printers raad ik aan om met een kleine huid te experimenteren of zelfs de huid in twee stukken te snijden (leer nooit knippen). Het leer is uitstekend geschikt om te verwerken bijvoorbeeld tot kussens of handtassen.

De huiden worden gebeitst met Aluminium Acetaat (maximaal 30 minuten). Printen met bloemen en bladeren doe ik door twee keer 25 minuten te stomen bij 90 graden. Na 25 minuten de bundels draaien. Op de foto hiernaast zie je ecoprint op geitenleer.